Een mix van culturen - Reisverslag uit Providence, Verenigde Staten van Barbara Koppe - WaarBenJij.nu Een mix van culturen - Reisverslag uit Providence, Verenigde Staten van Barbara Koppe - WaarBenJij.nu

Een mix van culturen

Door: Barbara

Blijf op de hoogte en volg Barbara

22 Februari 2010 | Verenigde Staten, Providence

Afgelopen vrijdag heb ik dan eindelijk alle exchange studenten ontmoet die dit semester, net als ik, ver van huis lessen gaan volgen op RISD. Vrijdag ochtend was er ontbijtje en een rondleiding georganiseerd voor alle exchange studenten. Ik had Nicolas (Frankrijk, 28 jaar, interieur architectuur), Allesandro (Italië, 23 jaar, Grafisch ontwerpen), Anthony (Frankrijk, 19 jaar, Interieur architectuur) en Jeanette (Duitsland, 25 jaar, Industrieel ontwerpen) al eerder ontmoet. Ik wist dus al dat er in ieder geval een paar mensen zijn waar ik het best wel mee kan vinden. Hierdoor was het gelukkig geen ongemakkelijke situatie in een groep van vreemde mensen. Soms in dat soort situaties kan ik weer in m 'n oude patroon vallen en stil en verlegen de kat uit de boom kijken. Gelukkig was dat niet het geval, iedereen is zo aardig en staat zo open voor een gesprekje dat je automatisch gezellig aan het babbelen bent. Het is een groep bestaande uit heel erg verschillende landen. Sharon komt uit Israël (sieraden maken). In Israël zijn meiden ook verplicht 2 jaar het leger in te gaan, dit heeft zij dus ook meegemaakt. Paula is Spaans en snapt helemaal niks van het Engels. Ze doet iets van Architectuur. Karla kom uit Mexico maar praat als een Amerikaanse. Ze doet ook iets van architectuur. Thibault is Frans maar studeert in Zwitserland, Hij doet de richting meubels. Ally komt uit Canada. Zij doet illustratie maar wil ook graag wat Grafische vakken volgen. Dan heb je Linnea en Karin, twee Zweedse meiden. De een in Sieraden en de ander in Textiel. En dan is er nog een Finse jongen, hij heeft heel bijdehand zijn vriendinnetje meegenomen. (veel van de studenten moeten hun vriend of vriendinnetje thuis missen) Zij studeert Engels voor dit semester aan een universiteit niet ver hier vandaan. Hij is lastig te verstaan dus ik weet eigenlijk zijn naam niet meer (oeh erg!!)
Ik heb het idee dat er op de lijst meer studenten stonden dan ik uiteindelijk ontmoet heb, maar al met al is het een gezellige mix van mensen en er zitten best een paar mensen tussen waar ik mee kan opschieten. (Italië, Zweden, Israël en Frankrijk zijn erg gezellige landen! Zelfs de in het begin heel vreemde Nicolas is eigenlijk gewoon ontzettend grappig, juist doordat hij niet helemaal spoort geloof ik)

Ik loop al bijna 3 weken door Providence en daar ben ik heel erg blij om. Ik heb genoeg tijd gehad om eens lekker rond te kijken, mijn meal-plan (geld op mijn schoolpas zodat ik in de kantine eten kan halen) te regelen, mijn vakken te regelen en om mensen te leren kennen. Sommige van de studenten kwamen de ochtend van het ontbijtje pas aan! De meeste van de studenten raakte aardig in de knoop met de planning en het regelen van hun lessen.
Na het introductie ontbijt en de uitleg over het hoe en wat kregen we een rondleiding over de campus. Toen de rondleiding klaar was en Katherine, onze contactpersoon, weer terug naar haar kantoor ging, bleven er een aantal studenten over. Omdat ik de weg al aardig ken, was ik, voordat ik er erger in had, een soort groepsleider geworden. Ik ben er in ieder geval achter dat ik ook prima in die rol pas. Ik moest er stiekem wel om lachen dat iedereen gewoon achter mij aan liep en stopte als ik stopte. Zo zijn we ook naar een feestje gelopen op de Brown campus in het weekend. Ik geloof dat iedereen het erg naar zijn zin had! Het was heel vreemd om in een huis te dansen op muziek terwijl je niet eens weet van wie het huis is. Maar dit schijnt normaal te zijn, en zo leer je natuurlijk weer nieuwe mensen kennen. Inmiddels heb ik al een aantal studenten Grafisch ontmoet, ben benieuwd of ik ook daadwerkelijk lessen met hen volg.

We zullen het zien want morgen begint mijn eerste les. En ik vind het best spannend! Ik kijk er erg naar uit. Weer lekker dingen creëren en nieuwe dingen leren. Na deze week zal ik weer updaten hoe de lessen me bevallen zijn.
Ik hoop dat ik dit semester een heeeeeeeele hoop ga leren. Ik heb namelijk stiekem toch een beetje het gevoel dat ik nog helemaal niet zo klaar ben voor mijn laatste jaar op de HKU. Toch zal ik er na dit semester aan toe moeten geven en er voor moeten gaan. Mary verzekerde me dat het wel goed moest komen met mij. Op deze school schijn je namelijk een heleboel te leren. Ik ben benieuwd!!

Er staan weer nieuwe foto's op http://www.barbara-koppe.com/kiekjes.html (doorscrollen naar beneden als je de eerste helft al gezien hebt)

Ik vind het trouwens super leuk om jullie reacties te ontvangen en te lezen! Of je nou in Zuid-Afrika, Engeland, China of Nederland zit, Ik vind het ook leuk om te lezen hoe het daar gaat. Dat zorgt ervoor dat ik niet opgeslokt wordt door die enthousiaste Amerikaantjes maar besef dat de wereld groter is dan dit land. Dat vergeten Amerikanen soms wel eens. (Welke taal spreek je in Nederland, Waar ligt Nederland etc) Ik ben en Blijf toch wel lekker nuchter, en stiekem voel ik me ineens heel erg verbonden met ons kikkerlandje als we 3 keer goud winnen met schaatsen! Woehoe! Go Nederland Go! Hoewel, op het gebied van de politiek voel ik me ineens een stuk minder verbonden met Nederland...Schande! (daar distantieer ik me bij deze van)

• 22 Februari 2010 - 06:30

Loes :

Hoi Bar, leuk dit te lezen. Je bent al aardig op gang zie ik...en een paar stappen voor om het zo maar te zeggen! Leuk he, met al die nationaliteiten Daar leer je veel inzichten van uiteindelijk! Ja, de regering is hier aan het "knoeien"...!!! En ik moedig Zweden aan in de OS, kan er weinig aan doen!! Nu is het ijshockey, voor ik naar mijn werk ga. Zweden-Finland en Zweden ligt voor met 3-0. HEJA SVERIGE!!! :-) Nou Bar, we horen el weer!! Groetjes en dikke kus!! Loes

• 22 Februari 2010 - 09:01

(Je)zus:

He SISTA!
    Goed bezig zo te lezen als groepsleidster! Lachen hoor..en goed dat je je bewust wordt van andere landen en culturen. Iedereen is verschillend maar toch zo hetzelfde wanneer je bij elkaar wordt 'neergezet' op een campus:D..
    En indd fijn voor NL he met het schaatsen..heb je al in je oranje outfit gelopen om te laten zien hoe trots je bent op ons land? of ben je zo 'gek' toch nog niet?
    Ik ben mij deze week aant klaar maken voor het ijsduiken en nog altijd aant kijken naar laminaat..pff wat een werk..maar wel leuK! Je hoort het allemaal nog uitgebreid..! KUSSS,succes morgen met je eerste lessen! Komt vast goed! KUSSS

• 22 Februari 2010 - 13:10

Atse:

Haha, Barbara is een 'teamleidster', go girl!!!

Klinkt inderdaad erg gezellig al die nationaliteiten. Doet me zelfs een beetje aan uitwisseling op de middelbare school denken!

Heb vannacht herhalingen van schaatsen zitten kijken was erg leuk. Wat supporten de Amerikanen nou super erg tijdens de OS???

Btw, de Iphone komt vandaag binnen!!!!

Have fun!!!

Dikke kus, Atse

• 22 Februari 2010 - 13:17

Emmy:

lieve Bar, wat een leuk verhaal weer.Ook al spreken we elkaar veel, die verhalen zijn hartstikke leuk om te lezen.Heerlijk om vandaag te beginnen lijkt me. Ik spreek je weer op skype, liefs mam

• 23 Februari 2010 - 13:43

Maren:

Ik hou van zulke verhaaltjes! Leuk hoor!
    Zet hem op.

X Maren

• 24 Februari 2010 - 10:00

Jeroen & Willeke:

Hé Bar, fijn te horen dat het goed gaat. Wij zijn zelf net terug van een lang weekend NYC (vanochtend om 0600u geland op Schiphol) en kunnen ons (weer) helemaal voorstellen dat je het super naar je zin hebt daar. Over een dikke maand voor jou ook NYC, toch!? Heel erg cool dat je in je eentje voor 5 maanden in de US studeert. Way to go girl! Groetjes van de buren

• 24 Februari 2010 - 20:30

Wim En Janny:

Leuk om weer wat van je te horen. Je voelt je al aardig thuis.Het is in ieder geval niet saai.
    wij zijn net terug van een skivakantie.
    Lekker met het vliegtuig,
    Dat is ons erg goed bevallen .Mooi weer en veel sneeuw.
    Succes met je lessen.
    Wij horen weer van je.
    dikke kus Wim en Janny.

• 28 Februari 2010 - 21:35

Kimberley:

Haha, ja zoals Atse al zei,,,, je ambieert een baan als teamleider.... :P kom je weer terug bij de appier :P
    Veel plezier nog daar. Koesjahsz