En we gaan aftellen
Door: Barbara
Blijf op de hoogte en volg Barbara
30 Maart 2012 | Oostenrijk, Fügen
Er ligt hier in vergelijking met bijvoorbeeld Italië zoveel sneeuw, dat zelfs Peter en Trees wel wilde zien hoeveel dat was! Dus op hun weg terug naar Nederland hebben ze een tussenstop hier in Fugen gemaakt. Op vrijdagochtend kwamen ze aan en hebben ze een hele dag in het mooie Hochfugen en Kaltenbach geskied. Ik geloof dat het Zillertal aardig in de smaak is gevallen, hoewel Peter voorlopig misschien liever geen schnitzel eet.
Terwijl de vier atleten zaterdag alweer vroeg op de latten stonden ben ik, met de trein richting Innsbruck gegaan om Bas van het vliegveld op te pikken. In de hoop dat hij deze keer wel in Innsbruck, en niet in München zou landen, kwam ik ruim op tijd in Innsbruck aan. Dit gaf me mooi de tijd om nog even door het mooie Innsbruck te lopen, want een mooie stad is het!
Bas landde deze keer gelukkig keurig op tijd en het was super om elkaar deze keer wel op het vliegveld te zien. In Innsbruck hebben we nog sushi van een lopende band gegeten voordat we weer in een trein richting Fugen zijn gestapt. Deze keer hadden we weer een prachtig appartement geboekt en deze woning lag nog gunstiger ten opzichte van de vorige. De eerste dagen hadden we natuurlijk nog mijn ouders die ons konden oppikken met de auto, maar vanaf woensdag moesten we alles te voet of per bus doen.
Maar zolang mijn ouders er nog waren, hebben we wel gebruik gemaakt van de auto. Zo zijn we op zondag met zijn allen naar Gerlos geweest vanwaar we helemaal naar Konigsleiten zijn geskied en weer terug. Toen waren de oudjes het zat en zijn Pien, Ed, Bas en ik nog door geskied naar Zell am Ziller vanwaar pap en mam ons hebben opgepikt. Op maandag wilde we in eerste instantie naar de Hintertux Gletcher, de voorspellingen van het weer waren echter zo slecht dat we hebben besloten om toch richting Hochfugen te gaan. Of het weer slecht was, of juist goed, laat ik in het midden. Het zicht was niet goed, maar het skiën was fantastisch! In het dal regende het pijpenstelen, in Hochfugen sneeuwde het flink. We waren al vroeg in het skigebied en de pistes waren nog zo goed als on-beskied. Je moet je voorstellen dat er een verse laag sneeuw van zo'n 20 tot 40 cm op de pistes lag! Ik heb Edwin nog nooit zoveel kreten van geluk horen slaken. Het was een heerlijke dag, ook al hielden pap en mam het na een heerlijke lunch wel voor gezien. Voor ons vieren was de dag nog niet over, ik heb Pien, Ed en Bas off-piste genomen. Ik geloof dat de dag voor Edwin helemaal niet meer stuk kon! Voor Pien was het een mooie uitdaging en Bas vond het ook super hoewel die het op een gegeven moment wel aardig zat was om met drie skiërs op stap te zijn. We hebben er veel langer over gedaan dan gepland, en we waren allemaal helemaal gesloopt, maar het was een super ervaring!
De volgende dag scheen de zon weer en zijn we wel naar Hintertux gegaan. De weg alleen al naar de gletsjer was ongelooflijk mooi. Op alle bomen lag een flinke laag sneeuw, het was een groot winterwonderland! Ook het skigebied Hintertux deed niet onder aan de verwachtingen. De topcondities maakte het plaatje compleet; zon, goede temperatuur en verse sneeuw!
Op de gletsjer moet je oppassen dat je niet zomaar off-piste gaat. Er zijn namelijk gletsjer-spleten waar je in kan vallen, en dan is de kans klein dat je ooit nog gevonden word. Gelukkig hebben ze in Hintertux wel ski-routes aangegeven. In dit gebied zijn het mooie ongeprepareerde afdalingen die je kan doen zonder in het ijs te verdwijnen. Edwin zag als eerste een maagdelijk stuk 'tiefschnee'. We hadden in eerste instantie allemaal nog onze bedenken over een afdaling als deze. De spierpijn van de dag ervoor zat er nog aardig in en over die drempel heen stappen blijft altijd lastig. Pap stond al met de camera gereed en terwijl Edwin al halverwege was besloten Pien, Bas en ik om toch ook de poeder in te duiken. En gelukkig maar! want wat was het weer heerlijk! Die dag hebben we hetzelfde stuk nog een paar keer gedaan, en op een gegeven moment hebben we de atleet Frits Koppe ook meegenomen! Het was even wennen, maar hij heeft het mooi wel gedaan!
Na de lunch besloten Bas en ik dat we ook wel de gletsjer in wilde, want dat kan in Hintertux. Er is een Gletsjergrot waar je met een gids in kunt. We zijn voor de grote rondleiding gegaan en het was echt heel gaaf. We hebben veel geleerd over hoe een gletsjer in elkaar zit en beweegt. We zaten 30 meter onder de pistes, en er was onder ons nog een soort gletsjer meer van nog eens 30 meter diep. Er zitten zoveel mysteries in de bergen, en dat vind ik echt fascinerend.
Terug van het ondergrondse avontuur sloten we ons weer bij de rest aan en begonnen we aan onze tocht naar het dal. Mam ging met de gondel, Pap ging (na een 'tiefschnee' afdaling) halverwege met de gondel en wij besloten om de skiroute 'tal-abfahrt' te doen. Heel even pakte we de verkeerde lift, maar uiteindelijk vonden we de laatste uitdaging van de dag. Een ongeprepareerde beskiede 'tiefschnee' en buckelpiste afdaling waar alles al ijzig begon te worden. Het was behoorlijk pittig maar we zijn allemaal heelhuids beneden gekomen.
Ik geloof dat de dag in Hintertux een heel goede afsluiting was van de vakantie van mijn ouders, Pien en Ed. Ik hoop dat ze er nog lang van nagenieten en er niet te veel spierpijn aan over hebben gehouden! Bas en ik vonden echter dat we wel genoeg geskied hadden in de eerste helft van de week dat we het de rest van de week behoorlijk rustig aan gedaan hebben. We hebben wel geskied, maar met de nodige pauzes waarin wat te eten of een koel biertje genuttigd werd. Op vrijdag hebben Bas en ik zelfs de rollen omgedraaid, 's ochtends heeft hij een paar ski's aangetrokken, en 's middags ben ik gaan snowboarden. Het ging hartstikke goed, maar volgens mij bind Bas liever een snowboard onder zijn voeten. Zoveel liever zelfs, dat hij een snowboard gekocht heeft. Een knalgroen board met een camera er op, zo vet zie je ze zelden.
Zaterdagavond hebben we nog een nachtje in het skileraren huis geslapen en zondag was het helaas alweer tijd om afscheid te nemen. In eerste instantie was dat 's ochtends vroeg in mijn haast om nog op tijd de bus naar Hochfugen te pakken. De werkweek begon natuurlijk weer en er was kans dat ik gewoon weer werk had. In eerste instantie stond ik op de lijst, Josefin had echter al drie weken geen werk gekregen en haar geld begon nu wel op te raken. Ik wilde stiekem weer zo snel mogelijk terug naar Fugen om toch met Bas mee naar het vliegveld te gaan. Ik heb Michi gezegd dat Josefin mijn werk mocht hebben en ik was die dag vrij. Ik ben zo snel mogelijk weer naar het busplatform gegaan. Het probleem is alleen dat er 's ochtends niet veel bussen terug rijden. Ik heb de eerste auto aangehouden die naar Fugen reed en om een lift gevraagd. Een auto met een echtpaar uit Oberösterreich heeft me meegenomen en op een gunstige plek afgezet. Ze hadden hier vakantie gevierd en gingen nu weer terug naar huis. Hele aardige mensen, maar niet te verstaan. Dat accent is nog lastiger dan het Tirolische!
Rond twaalf uur zijn Bas en ik richting 'Flughafen Innsbruck' gereisd. Afscheid nemen blijft vervelend, of je dat nu in het skileraren huis of op het vliegveld doet. Maar niet getreurd, want het seizoen duurt nu niet lang meer. Zoals ik al zei; ik ben inmiddels begonnen met aftellen.
Maandag heb ik toch nog vier uurtjes gewerkt, ik mocht Colja helpen op de lopende band. Toch een geluk dat er hier en daar nog wat werk is, want het is ontzettend rustig hier in Oostenrijk. De rest van de week was er weinig werk, en weinig te doen. Voor ons allemaal. Toch heb ik weer veel geleerd. Zo ben ik met Simon, Kas, Frank en Matthew als onze leraar gaan snowboarden. Ik ben zelfs voor het eerst met de gondel omhoog geweest, en weer naar beneden gekomen. Hier en daar heb ik wel wat van de sneeuw geproefd, maar al met al ging het hartstikke goed! Ook heb ik leren Klaverjassen. Het is hier zo rustig, zelfs in de apres ski, dat we ons op een andere manier moeten zien vermaken. En wat is er nou vermakelijk dat een goed potje kaarten? Aan het einde van de dag hebben Tessie en ik de jongens zelfs goed ingemaakt door ons tactische spel. Donderdag heb ik ook weer wat werk gescoord, ik heb 4 uur lang privé les gegeven aan een jochie dat in de groep begonnen was, maar die helaas ziek werd van de week. Op donderdagochtend begonnen we op de lopende band, en 's middags kon hij alleen met de tellerlift! zijn vader was hartstikke trots en had niet verwacht dat hij toch nog zo snel zou leren. Het weer is op donderdag wel omgeslagen naar bewolking en wind en op vrijdag zelfs regen en sneeuw.
De week is alweer zo goed als om, en dat betekent dat het seizoen over twee weken alweer over is. Zondag en maandag komen de Engelse. Grote groepen engelse skiërs, dat wordt wat. Maar dat zal hoogstwaarschijnlijk ook onze laatste groep zijn. Ik ben benieuwd. Mijn reisstatus verteld me dat ik over 17 dagen terug ben, eens kijken wat ik deze laatste weken nog leren kan…
30 Maart 2012 - 21:05
Jamie:
Wat een gezelligheid! Geniet nog van de laatste weekjes! Dan begroet voorburg je daarna misschien wel met een zonnetje!
Groetjes van je achternichtje -
30 Maart 2012 - 22:15
Mam:
Ja Bar, het aftellen begint. Je kamer wordt weer vrij gemaakt, skispullen gaan dit weekend de vliering op. Weet je al hoe jullie naar huis komen, welke route het wordt??
Fijne dagen nog hoop ik voor je
dikke kus -
30 Maart 2012 - 23:25
Pien:
Ja het was een heerlijke week..in NL zelfs kleurtje kunnen bijhouden..wordt hier nu weer kouder dus hopelijk als je terug bent gaat de zon weer schijnen :)! Veel fun nog enehm..volgend jaar boarden? Kusss ps: mn mailtje van die fotowedstrijd nog gelezen? Kus -
31 Maart 2012 - 09:41
Loes:
...door dit verhaal krijg ik ook heel erg zin om te skieen, en in gedachten kan ik ook heeeeel goed, al die off piste dingen, gletschers en poedersneeuw enz....klinkt heerlijk!!! Welkom thuis over een paar weekjes! -
02 April 2012 - 06:02
Ginger:
Heee bar!! Leuk om je verhalen te lezen! Ondanks dat ik niet altijd reageer, lees ik ze wel! Wat klinken die tochten met je familie heerlijk zeg!!! Ik ben net zelf terug uit frankrijk... Wat ook fantastisch was!! Wat een sneeuw! Ben benieuwd wat de groepen je nog gaan brengen, lees ik vast wel in je volgende verhaal! Enjoy en tot snel :) xxx gin -
03 April 2012 - 10:09
Corrie:
Hoi Barbara heerlijk die verhalen ik vrolijk er altijd zo van op. In gedachten zie ik altijd voor me hoe het moet zijn als je daar zo bezig bent. Wat heerlijk dat je zo met Bas, Pien, Ed, pap en mam hebt kunnen genieten. Nu lieverd geniet nog van de tijd dat je er bent en zoals mam al aan zij jekamer staat als je terug bent vast klaar. Liefs Corrie.